Een bewuste ouder is iemand die bewust is van zijn of haar innerlijke wereld, en van daaruit in contact is met het kind. Het ouderschap gaat om het laten groeien van de ouder, door de relatie met je kind. De spiegels, de vragen, de triggers en de geluksmomenten. Alles draagt bij om jou te laten groeien als mensZodat jij vanuit jouw essentie je kind kan begeleiden om op te groeien tot wie het in werkelijkheid is.

Waarom bewust ouderschap?

Ik denk dat we allemaal willen dat ons kind kan opgroeien tot wie het in werkelijk is. Dat is alleen niet zo makkelijk als het klinkt: zonder het ons te realiseren projecteren we namelijk vaak onze eigen ervaringen, verwachtingen, dromen en pijn op onze kinderen. Hierdoor is het heel lastig om te zien wie je kind écht is, en wat het nodig heeft. Door hier bewust van te zijn, en onze eigen wonden te helen, kunnen we onze kinderen zien voor wie ze werkelijk zijn, en ze helpen op te groeien tot hun mooiste zelf.

In dit artikel leg ik uit wat ik versta onder bewust ouderschap. Daarin neem ik veel van wat ik heb geleerd in mijn opleiding tot Conscious Parenting Method™ Coach, aangevuld met kennis en ervaringen uit andere opleidingen.

Ik beschrijf bewust ouderschap graag aan de hand van 5 uitgangspunten:

Als bewuste ouder:

...weet je dat dit kind niet toevallig in jouw leven is, en jij niet toevallig in dat van hem of haar.

Ik geloof dat we allemaal in dit leven zijn om wat te leren. En daarom krijgen we lessen gepresenteerd in de vorm van gebeurtenissen, situaties en relaties. Als jij er klaar voor bent, kan je die lessen zien en ervan groeien. Dit kind is dus in je leven om jou wat te leren. (En andersom natuurlijk). 

...ben je bereid naar je eigen aandeel te kijken, voordat je naar een ander wijst. Dus ook in relatie tot je kind. 

In al het gedrag van je kind heb jij een aandeel. Ofwel doordat je hetzelfde gedrag vertoont op een andere (misschien meer volwassen) manier, ofwel door jouw reactie op het gedrag van je kind.

...durf je te kiezen voor wat jij belangrijk vindt in het leven.

Dat betekent dat je niet alles kan doen. Dat je soms “nee” zegt terwijl iedereen het wél zo doet. Je kiest bewust en stelt grenzen vanuit een helder beeld over wat jij je kind wilt meegeven.

...ben je er bewust van dat kinderen leren van wat je doet en wie je bent, niet van wat je zegt.

De meeste mensen snappen dat het niet handig is om te schreeuwen als je niet wilt dat je kind tegen iemand schreeuwt. (I know.. dit gaat zeker niet altijd goed. Ik weet hoe moeilijk het is) Iets minder herkennen we het wanneer je tegen je kind zegt dat ze prachtig is zoals ze is, terwijl je zelf die broek niet aantrekt omdat je daar ‘een dikke kont in hebt’. Of wanneer je jezelf altijd wegcijfert voor een ander, maar wel van je kind verwacht dat het zich niet zomaar ‘aan de kant’ laat zetten.

...ben je GEEN perfecte ouder!

Als mens ben je altijd in ontwikkeling. Het gaat erom hoe je er mee omgaat als het ‘mis’ gaat. Excuses aanbieden aan je kind hoort daarbij. Daarmee laat je zien dat we allemaal fouten maken, maar dat je het ook weer goed kunt maken. Met zelfcompassie kwetsbaar durven zijn. Op die manier leert je kind dat ook.

Er is meer

De punten die ik hierboven noem zijn niet volledig. Er hoort meer bij. In de coaching, blogs en artikelen komt er meer aan bod. Maar -wat mij betreft – is het wel een mooie basis van waaruit je kan ontspannen in het ouderschap, zodat jij kan gaan opvoeden vanuit rust, vertrouwen en plezier.

Meer weten?