Hoe word ik een bewuste ouder?

De belangrijkste ‘tool’ voor een bewuste ouder is zelfreflectie. Vanuit zelfonderzoek kan je bekijken wat jij nodig hebt om de invloed van jouw jeugd op je kinderen te beperken. Dat kan betekenen dat je een trauma wilt helen, een ander perspectief kiest, een gevoel de ruimte wil geven, of iets anders doet wat jou helpt. Er zijn heel veel verschillende manieren om het aan te pakken.

In dit artikel reik ik je een aantal tools en vragen aan om voor jezelf op onderzoek uit te gaan. Het is niet volledig, zie het als een begin om verder mee aan de slag te gaan.

Onderzoek je triggers

Met een trigger bedoel ik woorden, gedrag of een situatie waardoor jij het gevoel hebt dat je de controle over je reactie verliest. 

Waarom?

Door te werken aan je triggers zal je merken dat de impact kleiner wordt. Je leert om te reageren zoals jij wilt, in plaats van dat je emoties de baas worden. 

Hoe doe je dat?

Om een begin te maken kan je eens denken, voelen, schrijven of praten over deze vragen:

Weet wat jij belangrijk vindt en wat jij je kinderen wilt leren

Om een bewust(ere) ouder te worden is het belangrijk om te weten wat jij je kinderen wil leren, en zelf ook zo te leven.

Waarom?

Kinderen leren van wat je doet en wie je bent. Niet van wat je zegt. In de basis gaat het erom dat je congruent bent, naar je eigen ‘regels’ leeft. 

Hoe pak je dat aan?

Beschrijf eens voor jezelf:

Als je dat helder hebt, kan je onderzoeken welk gedrag daarbij hoort. Daarna mag je kritisch naar jezelf kijken. In hoeverre ‘leef’ jij dit al? Je creëert als het ware een filter voor wat je doet, wie je bent en wat je aandacht geeft.

Maak tijd om te mediteren

Naast de rust en ruimte die meditatie in je leven creëert, helpt het je om uit te zoomen. Daardoor kan je makkelijker zien waar de lessen overgaan die je kind jou laat zien. Dan kan je daar mee aan de slag, op een manier die voor jou klopt. Door op deze manier naar dingen te kijken ontwikkel je meer vertrouwen, en kan je makkelijker loslaten.

Waar kan ik beginnen?

Ga op zoek naar een of meerdere vormen van meditatie die bij jou passen. Dat kan een formele meditatie zijn, maar dat kan ook een boswandeling in stilte zijn.

Zorg dat je het regelmatig doet. Mediteren is iets wat je traint: het vraagt regelmatige oefening. Als het je lukt om regelmatig te mediteren (ook al is het maar een paar minuten) dan je steeds makkelijker naar dat gevoel terugkeert. En dat kan je dan weer helpen in lastige situaties.

Wees lief voor jezelf!

Je kan niet alles goed doen. Een valkuil van (bewust) ouderschap is dat je het perfect wil doen. Dat kán simpelweg niet.

Waarom moet ik lief voor mijzelf zijn?

Aan de ene kant gaat het erom hoe jij met jezelf omgaat als het ‘mis’ gaat. Geef jij jezelf op je kop? Dan pikt je kind dat ook op. Een andere reden is wat jij je kind leert over fouten maken. Durf jij met zelfcompassie kwetsbaar te zijn? Zo leert je kind dat ook.

Hoe leer je dat?

Wees je bewust van hoe je tegen jezelf spreekt: het bepaalt hoe je je voelt, en dat bepaalt weer hoe jij reageert. Daarom is het ook zo belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Als jij zorgt dat jouw batterij is opgeladen, kan beter reageren op je kinderen.

Dus: Onderzoek wat jij nodig hebt om op te laden. Maak het zo concreet mogelijk.

En áls het dan een keer mis gaat: ga met jezelf om zoals je met je kind zou willen omgaan.

Natuurlijk is er nog veel meer

De punten die ik hierboven noem zijn niet volledig. Er hoort meer bij. In de coaching, posts en artikelen komt er meer aan bod. Maar -wat mij betreft – is het wel een mooie basis van waaruit je kan ontspannen in het ouderschap, zodat jij kan gaan opvoeden vanuit rust, vertrouwen en plezier!

Wil je meer weten?