Presence is everything

Een ouder die ik begeleid vertelde ze mij dat deze woorden van mij haar zó geholpen hadden. We hadden het over het zoeken naar verbinding met haar kinderen. Wat ik zei was simpel: Het gaat niet om wat je doet. Het gaat erom dat je écht aanwezig bent. Dát is belangrijk.

Vaak voelt je kind wel aan of je beschikbaar bent. Als jij met je hoofd nog op je werk bent, bezig met de ruzie met je partner, of wat er ook in je gedachten speelt, ben je niet echt beschikbaar voor je kind. Dan kan je niet goed luisteren. Je ziet je kind niet écht. Je kan op dat moment geen authentieke verbinding aangaan met je kind.

Terwijl die connectie iets is waar velen naar opzoek zijn. In die zoektocht gaan we bedenken wat we kunnen doen met het kind. Dat hoeft dus niet. Je hoeft geen leuke uitjes te bedenken. Zorg dat je er bent. Met je volle aandacht. Dan maakt het niet uit wat je doet. 

Per kind zal het verschillen wanneer ze jouw aanwezigheid nodig hebben. Het ene kind heeft meer nodig dan het andere. Dat is niet aan ons. Jij kan niet besluiten wat een goed moment is voor een gesprek. Jij bepaalt niet dat jullie nú ‘eens even lekker gaan verbinden’. Je kind bepaald. Of eigenlijk, dat doe je samen. Net als in relaties met andere volwassenen.

Het verschil in de relatie met onze kinderen is dat we de neiging hebben om te willen controleren. Als het je lukt om dat los te laten, je te laten leiden, kunnen de prachtigste momenten ontstaan. Zomaar. Even tussendoor. 

Dat is best lastig. We zijn gewend om de controle te hebben. Die is nu weg. Soms heb je prachtige gesprekken, en het andere moment niet. Maar het maakt niet uit. Jij was beschikbaar. Dat heeft je kind gevoeld. En als hij je nodig heeft, weet hij dat je er bent.

Dus: Leg je telefoon weg, en doe wat jij nodig hebt om aanwezig te zijn. Laat je leiden, en kijk waar jullie uitkomen.

Ik wens je veel prachtige momenten!

Wil je weten wat voor mij werkt? Lees dan: