Zo kun je écht aanwezig zijn

Echt aanwezig zijn betekend dat je in het nu bent. Dat je met je er met je volle aandacht bij bent. Dus niet in gedachten verzonken, met een half-oog op je telefoon of in gesprek met iemand anders. En dat is best lastig. Want onze aandacht dwaalt al snel af, zeker als jij haast hebt, en je kind daar helemaal niks van aantrekt. 

Hoe?

Hoe zorg je dat je wel voldoende momenten hebt dat je met je volle aandacht aanwezig kunt zijn? Hoe zorg je dat je gedachten niet met je aan de haal gaan?

Dit helpt mij:
  • Kies voor dit moment: als je aan tafel een broodje eet, probeer dan met je gedachten ook aan tafel te zijn.
  • Houd in je planning ruimte voor het moment. Houd rekening met het tempo waarop je kind iets doet.
  • Zorg dat je een papiertje en pen in de buurt hebt. Als mij dan iets te binnen schiet, schrijf ik het op. Dan hoef ik er niet meer aan te denken. Ik heb de voorkeur voor papier ten opzichte van mijn telefoon, omdat ik merk dat mijn meiden daar anders op reageren en dat het mij kan afleiden.
  • Wees lief voor jezelf! In het moment zijn – of mindfulness – vraagt oefening. Het gaat niet in een keer goed. Probeer gedurende de dag momentjes te vinden waarbij je dit probeert.
  • Mediteer. Mediteren is oefenen met in het moment zijn, je gedachten voorbij zien drijven zonder er meteen in mee te gaan. Er zijn heel veel verschillende manieren van mediteren, en het is ook daar weer belangrijk om te zoeken wat voor jou werkt. Ik vind de meditaties in de magische momenten podcast van dolly heel fijn. Ook hebben Oprah en Deepak (Engels) regelmatig een meditatie serie. Voor de beginnende mediteerder is headspace (Engels) een fijne app. (het begin is gratis)

Zoek naar momenten dat het voor jou werkt! Even tussen de meetings door zal waarschijnlijk niet lukken. Maar ‘s avonds, als alles opgeruimd is, de vaatwasser aan staat, en jij niks meer hoeft. Misschien lukt het dan wel. Of misschien ben je dan juist moe, en wil je zo snel mogelijk naar beneden aan je eigen avond beginnen. Het maakt niet uit. Iedereen heeft een eigen moment wat voor hem of haar werkt.

Aanbevolen artikelen