5 tools om de verbinding met jezelf te versterken

1. Begin met journaling.

Voor mij is journaling ongecensureerd schrijven. Schrijven zonder na te denken, te oordelen en het er mooi uit te willen laten zien. Bladerend door mijn dagboeken zie ik aan mijn handschrift hoe ik mij op dat moment voelde.

Schrijven in een journal of dagboek kan je helpen om ruimte en rust in je hoofd te krijgen. Door al je gedachten (ongecensureerd dus!) op papier te zetten, haal je ze als het ware uit je hoofd. Als je daar echt de tijd voor neemt, komt er ruimte om verder dan die gedachten te luisteren.

Hoe?

Begin met de vraag: hoe is het met mij? Of: wat leeft er in mij? Laat de woorden uit je pen stromen. 

Als je denkt dat je klaar bent, wacht dan nog even. Waarschijnlijk komt er meer. Als je nog even doorschrijft heb je de mogelijkheid om een laagje dieper te komen. 

Wees nieuwsgierig! 

Een aantal vragen om je op weg te helpen zijn:

 • Hoe is het met mij?
 • Hoe voel ik mij vandaag?
 • Wat maakt dat ik mij zo voel?
 • Wat was de situatie?
 • Wat raakte dat in mij?
 • Wat voel ik in mijn lichaam?
 • Waar voel ik dat?
 • Wat kan ik ervan leren?

Het hoeft niet mooi te zijn! Het gaat erom dat je een moment neemt om naar jezelf te luisteren! Hoe het eruit ziet, en wat je er vervolgens mee doet, is nu niet belangrijk!

2. Schrijf acknowledgements aan jezelf.

In de MMS coaching training die ik in 2016 deed leerde ik om elke dag 10 acknowledgements aan mijzelf te schrijven. In het Nederlands noemden we ze schouderklopjes. Ik vind acknowledgements net wat lekkerder klinken, dus ik gebruik het engelsewoord. 

Veel mensen hebben de neiging om zich te concentreren op het negatieve. We kijken naar wat we beter hadden kunnen doen, in plaats van onze prestaties en positieve eigenschappen te benadrukken. In plaat van jezelf een compliment te geven dat je een eerste stap hebt gezet, vertel je jezelf dat de stap niet groot genoeg was. Hierdoor kan je het gevoel krijgen dat je “het nooit goed genoeg doet”. Je hebt vaak een onvoldaan gevoel en spreekt jezelf streng toe. 

Hoe?

Om dat te doorbreken geef je jezelf elke dag 5 acknowledgements. (Ik combineer ze inmiddels met 5 dingen waar ik dankbaar voor ben)

Eerst zal het misschien lastig zijn om 5 dingen te vinden waarvan jij vind dat je ze goed hebt gedaan, maar je zal merken dat het steeds makkelijker gaat. Door het gewenste gedag bij jezelf nog een keer te benadrukken help je jezelf om dit gedrag vaker te gaan toepassen. Dat werkt ook voor het schrijven van acknowledgements

Het effect is dan ook het grootst als je jezelf ook complimenteert voor dingen die helemaal niet moeilijk lijken, maar wat je in jezelf wilt versterken. Welk gedrag wil je vaker vertonen? Wat wil je vaker doen? Hoe wil je zijn? Geef jezelf dan een schouderklopje als je dat hebt gedaan!

Voorbeelden van acknowledgements zijn:

 • Ik heb die berg was opgevouwen waar ik zo tegenop zag!
 • Het lukte mij om kalm te blijven terwijl ik mij echt getriggerd voelde
 • Ik heb vandaag een uur in de zon gezeten
 • Ik heb echt genoten van het eten
 • Ik heb eindelijk dat gesprek gevoerd wat ik zo lastig vind!
 • Ik heb naar mijn lichaam geluisterd, en vandaag met sporten rustig aan gedaan.

Zorg dat je ze positief formuleert. Dus als je wilt schrijven ik heb NIET geschreeuwd, wat is het dan wel? (Bijv. kalm gebleven, afstand genomen, etc.)

Ik beloof je: het is even wennen, maar het is echt fijn om te doen! Op den duur veranderd de manier waarop je tegen jezelf praat, en is de connectie met jezelf sterker.

3. Nurture yourself!

Een nurture is iets wat jou voedt. Iets wat je doet (of juist niet doet) omdat het jou oplaadt. Een traktatie voor jezelf. Dat hoeven geen grote dingen te zijn, het kan ’s ochtends een kop koffie in de zon zijn. Of een rondje lopen als de kinderen in bed liggen.

Kleine dingen die jou voeden.  

Hoe?

Doe elke dag iets wat je voedt. Niet om jezelf te belonen, maar gewoon omdat jij het fijn vindt. Zorg wel dat je ze bewust doet, zodat het moment voor jezelf ook goed tot je doordringt.

Het maken van een lijst met nurtures kan al een voedende activiteit op zich zijn:

Creëer een fijne plek waar je ongestoord kunt schrijven

Denk maar eens na: wanneer voel jij je opgeladen? Wat heb je dan gedaan? Wat geef je energie? Waar word je blij van?

En ook hier: laat je oordelen, overtuigingen en meningen over wat wel en niet goed is even weg. Dit zijn dingen die voor jou werken. Wat anderen daarvan zouden kunnen denken, is niet aan jou!

Geniet ervan!

4. Mediteer!

Neem de tijd om stil te zijn. Bij jezelf aanwezig te zijn. Te voelen wat er is. Je gedachtes te horen. Voorbij te zien trekken. Vanuit zachtheid naar jezelf. Zonder jezelf te veroordelen. Meditatie gaat over het aanwezig zijn met wat er op dat moment is. Dat kan je niet goed of fout doen. 

In meditatie oefen je om naar jezelf te luisteren, contact te maken met jezelf en alles wat er op dat moment voor je is. 

Hoe?

Er zijn waanzinnig veel verschillende manieren om te mediteren. Zoek de manier die bij jou past. Zitten, liggen, of misschien juist wandelen. Het kan allemaal. Mij helpt het om een begeleide meditatie te doen. Online zijn heel veel verschillende soorten begeleide meditaties vinden.

Een paar van mijn favorieten zijn:

 • De magische momenten podcast van Dolly Heuveling-van Beek
 • De podcast van Oprah en Deepak Chopra 21-day meditation experience (engelstalig)
 • Voor de beginner is er de app Headspace. Het begin is gratis, en dat vind ik een mooie opstap naar andere meditaties. (Engelstalig)
 • Yoga Nidra sessies van house of deeprelax (Niet echt meditaties, maar wel heel fijn en ontspannend)

Als je regelmatig mediteert (een vast moment op de dag werkt vaak het beste) zal je merken dat het steeds makkelijker wordt en dat je zelfs zin krijgt in jouw stilte momentje. Uiteindelijk werk je met meditatie aan de connectie met jezelf en het huidige moment. Je leert om vanaf een afstandje met compassie naar je eigen gedachten, gevoelens en emoties te kijken.

5. Volg je intuïtie.

We hebben allemaal af en toe van die ingevingen. Iemand die je zou moeten bellen. Of een plaats die je zou willen bezoeken. Volg die! Luister naar je intiutie. Het kan best zijn dat er op dat moment geen rationele reden is om het te doen. Maar probeer het eens! Je zult merken: hoe meer je deze ingevingen volgt, hoe meer ze komen. Door te luisteren naar deze ingevingen, versterk je de relatie met jezelf. Je leert jezelf (en je intuïtie) te vertrouwen. 

Ga het avontuur aan en kijk wat jouw intuïtie je brengt!

Zoek jouw manier.

Dit zijn de 5 tools die ik gebruik om de verbinding met mijzelf te versterken. Het is heel goed mogelijk dat niet al deze manieren bij jou passen. Dat is ok. Door het delen van mijn tools hoop ik je te inspireren om naar jouw lievelingslijstje opzoek te gaan. Als je het fijn vind kan ik je natuurlijk ook helpen om je steeds makkelijker weer de connectie met jezelf aan te gaan.