Spreek jij altijd je waarheid?

Mijn waarheid spreken, eerlijk zijn over wat er bij mij speelt. Ik vind dat vaak lastig. De angst om iemand anders pijn te doen, en de angst om niet leuk gevonden te worden. Het zit mij in de weg om naar mijzelf te luisteren en dat uit te spreken. 

Terwijl het juist zo belangrijk is om te doen. Doordat velen van ons geleerd hebben dat anderen belangrijker zijn dan wijzelf, is die innerlijke stem vaak moeilijk te horen. En als we haar horen, negeren we de boodschap of duwen we het weg met allerlei gedachten.

Door bewuster te worden van die stem, en ernaar te luisteren, kan je als het ware het volume versterken. Het wordt steeds makkelijker om haar te horen. 

Het uitspreken is een krachtige volgende stap. 

Hoe mooi zou het zijn als iedereen zijn of haar innerlijke stem zou horen en volgen? Volgens mij zou de wereld er dan een stuk mooier uit zien. 

 

Betekent dat dan dat je altijd 100% eerlijk moet zijn? 

Nee. Dat denk ik niet. Brené Brown zegt “share with people who have earned the right to hear your story” Dat geldt hier ook voor. Delen wat er in jou om gaat hoef je écht niet met iedereen te doen. Kies de mensen waarbij je dat doet zorgvuldig uit. 

Ook Dr. Shefali zegt dat een “little white lie” ok is. Soms kan de ander jouw boodschap niet goed horen. Waarom zou je het dan voor jezelf, én voor de ander ingewikkelder maken? Maar je kan het wél vanuit een oprecht gevoel doen. 

Het gaat erom dat jij een bewuste keuze maakt. Wat is de oprechte, eerlijke reden dat ik deze keuze maak? En is dit het moment en de persoon om dit ook te delen? 

Als het antwoord nee is: wat is dan de meest oprechte manier om er mee om te gaan? 

Mijn oudste dochter, leert mij hier heel veel over. Zij volgt haar gevoel. Doet iets niet als ze er geen zin in heeft. Is niet bang om dat te zeggen. Haar leren we nu om ook rekening te houden met de ontvanger van haar boodschap. Zodat ze haar waarheid kan spreken op een empathische manier. 

En dat blijft zoeken: vind ík het nou écht niet ok zoals ze het zegt? Of worden mijn angsten geraakt? Ben ik bang dat zij niet leuk gevonden wordt? (En eigenlijk: ben ik bang dat ík een slechte moeder gevonden wordt, ben ik bang dat ik niet leuk gevonden wordt?) 

Yep… zo komt het elke weer neer op bekijken wat mijn aandeel hierin is, zodat ik haar iets kan leren vanuit een zuivere overtuiging.

Aanbevolen artikelen