Wie is er ouder?

Waarschijnlijk herken je het wel, dat je partner op een manier reageert op je kind, dat jij je afvraagt wie er ouder is, je kind of je partner? Misschien kan je het ook wel bij jezelf zien: ben je intens beledigd als je kind jou ergens de schuld van geeft? Als je dan reageert, hoe oud ben je dan? 

We hebben het allemaal een innerlijk kind in ons wat getriggerd kan worden. Die trigger kan voor iedereen iets anders zijn. Ik kan er bijvoorbeeld echt niet tegen als ik onterecht beschuldigd word. Dan ben ik beledigd en ga ik (het liefst) mokken. Mijn partner krijgt graag gelijk, en luistert dan niet meer naar anderen. Een vriendin krijgt jeuk van ruzie in huis en een ander krijgt kriebels als haar kind geen speel-afspraak heeft.

"Parenting is about raising the parent, not about raising the child"
Dr. Shefali Tsabary

Ouderschap gaat dus om het laten groeien van jezelf als ouder, door de relatie met je kind. 

Het laten opgroeien van je innerlijk kind dus. Om te voorkomen dat er – zeker op de uitdagende momenten – nog volwassenen in huis zijn, en niet alleen een paar ruziënde, mokkende, ‘tantrumming’ 3-jarigen.

Bewustwording is de eerste stap om gedrag te veranderen, dus:

Wanneer reageer jij vanuit je innerlijk kind? Hoe oud ben je dan?

Je hoeft het niet alleen te doen!

 In coaching help ik je om met de lessen van je kind aan de slag te gaan, zodat jij kunt groeien tot de ouder die je wilt zijn.