Deze foto is genomen in 2014. In had mijzelf toen geen bewuste ouder genoemd. Ik vond het moederschap vaak vermoeiend en stressvol, en zat niet lekker in mijn vel. 

Nu, 7 jaar verder, weet ik: een betere wereld begint bij mijzelf. Dus ook bij ons thuis

Als ik iets wil veranderen, zal ik bij mijzelf moeten beginnen. Sterker nog, IK ben de ENIGE die ik kan veranderen!

Voor mij begon het tijdens mijn opleiding tot coach waarin ik heel veel innerlijk werk heb gedaan (practice what you preach). Ik zág het verschil thuis. Het contact met mijn dochters veranderde, ik was relaxter en ‘steviger’ (zelfverzekerder) tegelijk. Ik was zachter naar mij, en daarmee ook naar hen. Ik leerde écht luisteren en aanwezig zijn met mijn volle aandacht. 

In de periode ervoor zat ik niet goed in mijn vel, was gestrestst en moe. Ik werkte 4 dagen in een corporate organisatie, en als het dan mijn ‘mama-dag’ was wilde ik dat het gezellig was. Ik wilde knuffelen en leuke dingen doen. Maar met mijn aandacht was ik niet bij mijn dochters, mijn hoofd was nog aan het werk. Ik was gefrustreerd, gehaast en pusherig. 

En zoals dat dan gaat: de meiden probeerden bij mij weg te gaan. Als er iets was riepen ze ‘PAPAAAA!’. Ze wilden alleen door papa in bed gelegd worden. Als papa thuiskwam op MIJN mama-dag waren ze mega blij om hem te zien. Als ík thuiskwam na een dag werken, waren ze lang niet zo bij. Ik kreeg nauwelijks een kus (zo voelde het in iedergeval). Hoe meer ik aan ze probeerde te trekken, hoe harder zij weg probeerden te komen.

Dat kan ik nu zien, toen kon ik dat niet.

De wereld ziet er voor mij nu heel anders uit. Natuurlijk ben ik nog wel eens moe, gefrustreerd of gestrest. Dat hoort er nou eenmaal bij. Maar de impact op mij, en daarmee op mijn gezin, is veel minder. Naast dat ik leerde om écht aanwezig te zijn, te luisteren vanuit nieuwsgierigheid en open vragen te stellen, heb ik geleerd om naar mijzelf te luisteren en voor mij te zorgen. En daarmee geef ik hen het voorbeeld dat zorgen voor jezelf belangrijk is. 

Toen ik het werk van Dr Shefali Tsabary ontdekte klonk als bevestiging van wat ik heb ervaren. Haar boodschap – parenting is about raising the parent, not the child – voelde bekend en kloppend. Inmiddels ben gecertificeerd Conscious Parenting Method™ Coach. Ik heb haar boodschap en methode diep leren kennen, en natuurlijk zet ik ook weer mijn eigen innerlijk werk voort.

Door mijn ervaringen te delen hoop ik jou te inspireren om eens op een andere manier naar het gedrag van je kinderen te kijken. Wellicht dat je er wat uit kunt halen 😉