Kinderen reageren op de energie waarmee je bij hen bent. Als ik gefrustreerd ben, reageren ze anders op mij dan als ik kalm ben. Het helpt om bewust te zijn van wat er bij mij is, zodat ik dat gevoel zo min mogelijk mee neem naar mijn kind. Maar dat gaat echt niet altijd goed.

Laatst zat ik naast mijn dochter die haar schoolwerk zou maken. Tenminste, ik MOET naast haar zitten, anders doet ze het niet. Zoals je wellicht al leest uit mijn woorden, was ik gefrustreerd, geïrriteerd en voelde ik mij opgesloten. Ik begon al met de aanname dat het moeilijk zou worden. 

En natuurlijk: Mevrouw wist het allemaal niet, had geen zin, begon te zeuren, te huilen… Het ging voor geen meter. Ze was niet vooruit te branden. Ik weet dat ze het kan, het is niet te moeilijk. Ik probeerde uit te leggen, “je maakt het alleen maar moeilijker voor jezelf” “je had al lang al klaar kunnen zijn” en (mijn grootste fout) “je zus is al bijna klaar” (toen barstte de bom).

Ik voelde mijn frustratie toenemen. Boosheid. Wanhoop. Angst dat het nooit zou lukken. Mijn gedachten gingen op en neer tussen ‘Ze kan dit best!’ ‘Ze stelt zich aan!’ en ‘ach, dat arme meisje wil gewoon niet’ ‘waarom moet ze het allemaal doen’. 

Toen realiseerde ik mij waar ik was: bij MIJ! In MIJN hoofd, MIJN gevoel, MIJN aannames. Volledig bezig met mijzelf. Uit contact met haar. 

Ik heb de laptop weggeschoven en haar opschoot genomen. Haar laten zeggen wat eruit moest. Niet gereageerd. Geluisterd en bevestigd wat ik haar hoorde zeggen. Met empathie. Haar vastgehouden en getroost zonder woorden. In contact met haar en HAAR gevoel. In stilte. (afgezien van het huilen)

Na een paar minuten was de lucht geklaard en kon ze weer verder. Vol positieve energie ging ze aan de slag. Toen het tijd was voor de lunch had ze alles klaar!

Dit klinkt nu als een simpele truc. Dat is het niet. Dit is niet de eerste, en ook niet de laatste keer. Maar ik weet ook zeker dat de energie waarmee ik naast haar ging zitten – gefrustreerd en gehaast – impact had op de manier waarop zij aan haar werk begon.

Vanuit welke energie help jij je kind?